Nedir Bu Registry

REGISTRY, Windows 95'in (ve Windows NT 4.0'ın) kullandığı tüm bilgilerin sakladığı bir veritabanıdır. Bir program çalıştırdığınızda, önce Registry'de önceden belirlenmiş ayarlara bakar ve sisteminize uygun olarak nasıl çalışacağını öğrenir. Hatta sisteminizi açtığınızda Windows 95'in bazı aygıtları tanıması için gerekli bilgiler de burada yer alır.

Bu Registry denen veritabanı Windows 3.x'de de vardı. Ancak REG.DAT adında, çeşitli bağlantılar içeren, uygulamalarınızda belge açmanıza izin veren basit bir dosyaydı.

Ancak Windows 3.x'deki Registry, bunun ötesinde fazla beceriye sahip değildi. Örneğin bir belgenin yazıcı çıkışını almak için önce o belgeyi yarattığınız uygulamayı, sonra belgeyi açmanız, son olarak da Yazdır komutunu çalıştırmanız gerekirdi. Windows 95'te ise yazdırma komutları Registry'de tanımlandığı için şimdi bir dosyaya sağ tıklayıp menüden Yazdır komutunu seçmemiz yeterli.

Böylece belgenin açılması ve yazıcıya gönderilmesi işlemi otomatik yapılıyor. Bu Windows 3.x Registry'sinin elverişsiz özelliklerinden sadece biri. Sisteminize her yazılım yüklediğinizde, yeni donanımlar taktığınızda gerekli ayarlar SYSTEM.INI, WIN.INI, REG.DAT, WINFILE.INI, CONTROL.INI, ve uygulamalar için ayrı ayrı oluşturulmuş diğer INI dosyalarına eklenirdi. Şimdi ise bütün bu ayarlar için tek adres var: Windows 95 Registry.

Registry Nasıl Çalışır

WINDOWS 95'i kurarken, donanım aygıtlarınız tanımlanır, daha önce Windows 3.x kurulu ise buradaki INI dosyalarında yer alan bilgiler toplanır ve Windows 95 Registry'sini oluşturan SYSTEM.DAT ve USER.DAT adlı iki dosyada saklanır. Bu dosyalar \Windows klasörü altındadır. SYSTEM.DAT bilgisayara özgü (genelde donanımla ilgili) bilgileri saklarken, USER.DAT kullanıcıya özgü bilgileri (masaüstü ayarları, kullanıcının seçtiği renk, çözünürlük vs.) içerir.

Sisteminizi bir ağ bilgisayarı gibi kurduysanız sisteminizi kapatırken farklı bir kullanıcı olarak oturum açma seçeneğini görmüşsünüzdür. İşte bu seçeneği kullanıp farklı bir kullanıcı ismi ile Windows 95'i başlatırsanız, birden fazla kullanıcı tanımına sahip olursunuz. Böylece Windows 95 arabirimini farklı farklı şekillerde özelleştirebilirsiniz. İşte bu durumda farklı kullanıcılara ait USER.DAT dosyaları \windows\profiles\kullanıcı_adı klasöründe saklanır (burada kullanıcı_adı elbette sizin Windows 95 açılırken verdiğiniz kullanıcı ismi olacaktır.

Peki, Windows 95 bu iki dosya ile ne yapar? Sisteminiz açılırken adım adım ' boot'  sırasını takip ettiyseniz öncelikle sistem kayıtlarının (System Registry) yüklendiğini göreceksiniz. Çünkü SYSTEM.DAT dosyası yazılımlarınızın sisteminizdeki çeşitli donanımlarla doğru şekilde anlaşabilmesi için gerekli bilgileri içerir. Windows 3.x'te ise bu bilgiler CONFIG.SYS, AUTOEXEC.BAT ve SYSTEM.INI dosyalarında bulunuyordu.

Windows 95 başarıyla açılmışsa SYSTEM.DAT ve USER.DAT dosyalarının yedeklerini SYSTEM.DA0 ve USER.DA0 adlarıyla yine /Windows klasöründe saklar. Windows 95 ile çalışırken Registry sürekli olarak güncellenir. Sistemi kapattığınızda ise Registry'deki bilgiler tekrar bu DAT dosyalarına kaydedilir. Sistem dosyalarınızda Windows 95'in tekrar açılmasını önleyecek bir bozukluk olmuşsa Windows 95, .DA0 soyadlı yedeklere bakarak sisteminizi açar.

Registry bilgilerine, Windows 95 ile gelen Kayıt Düzenleyici (Registry Editor) programı ile ulaşılır. Bu programı çalıştırmak için Başlat*Çalıştır (Start*Run) komutu ile açılan diyalog kutusunda Aç (Open) bölmesine regedit yazıp Tamam (OK) düğmesine basmak yeterlidir. Kayıt Düzenleyici'yi kullanarak, Registry'de yapacağınız değişikliklerle çeşitli sorunlarınızı çözebileceğinizi, Windows 95'e bazı yeni özellikler ekleyebileceğinizi söylemiştik. Ancak Registry tam bir barut fıçısıdır! Burada yapacağınız yanlış bir hareket DAT soyadlı dosyaların bozulmasına ve sisteminizin açılmamasına neden olabilir. Bu yüzden aşağıdaki uyarı noktalarına mutlaka dikkat edin:

Registry'de rasgele değişiklikler yapmayın ve yapacağınız değişikliklerde doğru değerleri girdiğinizden emin olun.

Deneme-yanılma yönteminin Registry için geçerli olmadığını, bir kez yanılırsanız sisteminizin bir daha açılmayabileceğini unutmayın.

Registry'de değişiklik yaparken Kayıt Düzenleyici'nin sol bölmesinde asla Türkçe karakter kullanmayın.

Registry'de her seferde bir değişiklik yapın ve bu değişiklikten sonra Windows 95'i tekrar başlatıp bir sorun olup olmadığını kontrol edin.

Registry'de değişiklikler yapmadan önce DAT dosyalarının yedeklerini başka bir klasöre almayı unutmayın. (Windows'un yedeklediği DA0 dosyaları her zaman işe yaramayabilir.)

DA0 soyadlı dosyalara güvenmeyip USER.DAT ve SYSTEM.DAT dosyalarının yedeklerini kendiniz alın. Bunlara DA1 soyadı verebilirsiniz.

Herhangi bir problemde yedekleri geri yüklerken ' Registry Nasıl Yedeklenir?'  başlıklı kutuda belirttiğimiz sırayı izleyin.

Tüm uyarılarımızı da yaptıktan sonra, şimdi dilerseniz Registry'de değişiklikler yapmamızı sağlayan Kayıt Düzenleyici (Registry Editor) programına yakından bir göz atalım. Başlat*Çalıştır*Regedit komutu ile açılan Kayıt Düzenleyici, Windows Gezgini (Windows Explorer) gibi iki bölmeli bir pencereden oluşur. Bu pencerenin sol bölmesinde Registry kayıtlarının bulunduğu klasörler sınıflandırılmış halde yer alır. Burada 6 ana klasör vardır ve bunlar ne silinebilir ne de yeni bir ana klasör bunlara eklenebilir.

Kayıt Düzenleyicinin Öğeleri

KAYIT Düzenleyici'yi kullanarak Registry'ye yeni bilgi girmek için kullanabileceğimiz bazı komutlar var. Kayıt Düzenleyici'nin sağ bölmesindeki ana klasör ve alt klasörlere (tuşlara) veya sağ bölmedeki boş bir alana sağ tıklayıp Yeni'yi (New) seçtiğinizde karşınıza Tuş (Key), Dize Değeri (String), İkili Değer (Binary) ve Dword adında dört seçenek çıkar. Bunları sırasıyla açıklayalım:

Tuşlar. 6 ana klasörün altındaki alt klasörlere Tuş (Key) adı verilir. Herhangi bir ana klasöre veya alt klasöre sağ tıklayıp Yeni*Tuş (New*Key) komutunu çalıştırırsanız bu ana klasör veya alt klasör altında bir alt klasör, yani tuş yaratılır. Sisteminize bir yazılım veya donanım kurduğunuzda Registry'ye yeni tuşlar eklenebilir. Bu konuda verdiğimiz püf noktalarına bakarak siz de tuşlar yaratıp bu tuşlara belirttiğimiz özel isimleri verebileceksiniz. Bu alt klasörler klavyede Del tuşuna basılarak silinebilir. Ancak kazara bu tuşlara isim verirken Türkçe karakter kullanmışsanız, tuşları ne silebilirsiniz, ne de içlerine bakabilirsiniz. Bu yüzden mevcut tuşlarının ismini değiştirmemeye, yeni yarattıklarınızda da Türkçe karakter kullanmamaya özen gösterin. Mevcut tuşlardan birinin ismine kazara Türkçe karakter eklerseniz sisteminizin açılmayabileceğini veya düzgün çalışmayacağını unutmayın.

Registry, 6 ana klasörün altında binlerce tuş içerir. Ancak her şey bir ağaç yapısı halinde düzenlendiği için aradığınızı bulmak kolaydır. Ayrıca seçili bir tuşun yolunu öğrenmek istiyorsanız Kayıt Düzenleyici penceresinin altındaki durum çubuğuna bakmanız yeterlidir: Burada seçili tuşun yolu görüntülenir.

Dize Değerleri. Her ana klasör veya alt klasör (tuş) altına üç tür bilgi (değer) girebilirsiniz: Dize değeri (string), ikili değer (binary) ve dword değeri. Dize değerleri, bir programın bir öğesini temsil eden metinlerdir.

İkili Değerler. İkili değerler program içinde, programın belirli bir şeyi yapmasını sağlayan ayarlara karşılık gelir. Sonuç programın içinde gerçekleşebileceği için kullanıcı tarafından doğrudan görülmeyebilir.

Dword Değerleri. Dword değerleri de sadece programlama kodunu etkilediği için diğer değerlere benzer, ancak programın sadece belirli bir rutini izlemesinden başka şeyler de yapar. Genelde şöyle bir benzetme yapılır: String kullanıcının gördüğü şeydir; dword ise programın gördüğü şey. Dword değerleri heksadesimal (onaltılık) veya desimal (ondalık) formdadır.

Şimdilik bu kadar teknik bilgi yeter. Elbette Registry'deki her bir tuş ve değerin bir anlamı var; ancak bunların tümünün anlamını çözmek için epey bir Windows programcılık bilgisi gerekiyor. İşte ortalama kullanıcının yanıldığı nokta burasıdır: ' Benim sorunumun çözümü Registry'de; ama kim bilir nerede?'  diye dolaşır ama aradığını bulamaz.

Herkesi tek bir yazıda programcı yapmamız mümkün değil; ancak biraz Registry ile uğraşırsanız, İngilizce'niz de varsa her tuşun ne anlam taşıdığını, içinde ne gibi bilgiler bulunduğunu zamanla kavrayabilirsiniz. Her seviyeden kullanıcılar ise burada verdiğimiz püf noktalarını deneyebilir veya Kayıt Düzenleyici'de sorunu ile ilgili bir araştırma yaparak düşük bir ihtimalle de olsa aradığını bulabilir.

Farklı Kullanıcı Profilleri Nasıl Yaratılır

WINDOWS 95'i ağ özellikleri ile kurduysanız, Windows 95'i kapatırken ' Tüm programları kapat ve farklı bir kullanıcı olarak oturum aç'  seçeneğini işaretleyip sisteme farklı bir kullanıcı adı ve şifreyle girebilirsiniz. Bu seçenekle Windows'u iki farklı şekilde özelleştirmeniz mümkündür. Özellikle evlerde bir PC'yi birden fazla kişi kullanıyorsa bu yararlı bir özelliktir. Ancak bu işlemi yapmadan önce Windows'da birtakım ayarlar yapmanız gerekir: 

Denetim Masası*Parolalar'ı çalıştırın 

Kullanıcı Bilgileri bölümünde kullanıcıların kendi tercihlerini yapabilmeleri ile ilgili seçeneği (2. seçenek) işaretleyin. 

Bu işlemlerden sonra sistem farklı kullanıcı ismi ile farklı profillerde açılabilecek. Bazı eski ayarları korunmak ve sonradan kişilere göre özelleştirme yapmak istiyorsanız Kullanıcı Bilgisi Ayarları kısmındaki iki seçeneği işaretleyin. 

Tamam düğmesine tıklayarak Windows'u tekrar çalıştırın. 

Not: Bu işlemi yaptığınızda bazı uygulamalarınızdaki özelleştirilmiş ayarlar değişebilir. Her kullanıcı uygulamalar için kendi ayarlarını yapmalıdır.

Registry Nasıl Yedeklenir

Kayıt Düzenleyici'de veri girişi sırasında yaptığınız bir hatadan veya Windows 95'teki bir problemden dolayı Registry'niz bozulursa sisteminiz açılmayabilir. Bu tür bir durumla karşılaşırsanız sisteminizi eski ayarlarına geri çevirmek için şu sırayı izleyin:

Sisteminizi Windows 95'i kurarken hazırlamış olduğunuz acil açılış disketinden açmaya çalışın. Aşağıdaki komutları DOS komut satırında girin:

C:
CD\WINDOWS
attrib -r -h -s system.dat
attrib -r -h -s system.da0
ren system.dat system.bak
ren system.da0 system.dat
attrib -r -h -s user.dat
attrib -r -h -s user.da0
ren user.dat user.bak
ren user.da0 user.dat

Bu işlem büyük olasılıkla Windows 95'i başarılı şekilde açmanızı sağlayacaktır.

Öte yandan bazı durumlarda sistem bozulduğunda son değişiklikler DA0 dosyalarına işlenmemiş olabilir. Yukarıdaki işlem işe yaramazsa Registry'de değişiklik yapmadan önce yanda belirttiğimiz gibi DA1 soyadı ile aldığınız yedekleri tekrar DAT soyadı ile Windows klasöründeki bozuk DAT dosyalarının üzerine kopyalayın.

Not: Çeşitli Web sayfalarında - hatta Microsoft'un sitesinde - Windows 95 CD'sinin OTHER/MISC/CFGBACK adlı klasöründe CFGBACK.EXE adlı, Registry dosyalarının yedeklerini otomatik alan bir program geldiği belirtilmektedir. Ancak elimizdeki Türkçe Windows 95 CD'lerinde böyle bir programa rastlanmamıştır. Bu program CFGBK.EXE adıyla Microsoft'un sitesinde yer almakla birlikte özellikle Windows 95 OSR2 sürümlerinde soruna yol açmaktadır. 1.5 MB'lık bir shareware program olan LifeSaver ise, Registry dosyaları ile birlikte çeşitli sistem dosyalarının yedeklerini güvenli biçimde alabilmektedir. Bu programı http://members.aol.com/aeroblade adresinde bulabilirsiniz.

Kısmi Yedekleme

Kayıt Düzenleyici bazı değişiklikler yaparken yanlışlıkla verilerinizi bozup içinden çıkılamaz hale getireceğinizden korkuyorsanız kısmi yedekleme yapabilirsiniz. Örneğin Bilgisayarım\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft klasörü içindeki verilerde bir değişiklik yapacaksınız diyelim. Bu değişikliği yapmadan önce söz konusu klasörü seçin ve Kayıt menüsünden Kayıt Dosyası Yaz (Export Registry File) komutuna tıklayın. Açılan pencerede, seçili klasör içindeki tüm bilgileri saklayacağınız dosyanın ismini yazın ve bu dosyayı sabit diskinize kaydedin. Böylece REG soyadlı bir dosya oluşacaktır. Bu klasör içinde yaptığınız değişiklikleri sonradan geri almak istiyorsanız, yarattığınız REG dosyasının üzerine çift tıklayın. Eğer aldığınız kısmi yedeğin neler içerdiğini unuttuysanız, bu REG dosyasını Not Defteri ile açmanız yeterli.

Dikkat: Rastladığınız herhangi bir REG dosyasının üzerine çift tıklamadan önce iki kere düşünün. Yukarıda belirttiğimiz gibi REG dosyalarına çift tıklamak, bu dosyanın içindeki bilgileri Registry'ye ekler. Eskiden kalmış, sisteminizin son konfigürasyonu ile ilgisi olmayan bir REG dosyasına çift tıklamak, düzgün çalışan bir Registry'deki son değişiklikleri iptal edebilir ve sisteminizin açılmamasına veya ayarlarınızın bozulmasına neden olabilir.

İnternet Hızınızı İkiye Katlayabilir misiniz?

Birkaç aydır Internet üzerinde, Registry'deki Internet ayarları ile ilgili yoğun bir tartışma yaşanıyor. Dünyanın farklı köşelerindeki araştırmacılar, Türkiye'den de bu yazının yardımcı editörü Mehmet T. Akalın (tankut@doruk.net.tr) birbirine yakın zamanlarda, Registry'de Internet hızının optimum düzeyde olmasını engelleyen bazı ayarlar olduğunu keşfetmişler. Hatta ABD'de NetPro NorthWest adlı bir bilgi işlem danışmanlığı şirketi bu konuda enine boyuna bir araştırma yapmış ve kullanıcıların Internet hızını ikiye katlayacağını ileri sürdükleri püf noktaları bulmuşlar. Size bu iddiaların dayanak noktalarını açıklayalım:

TCP/IP protokolü, bir e-posta mesajını (veya bir Web sayfasını) eşit paketlere bölüp gönderiyor. Her bir paketi de üzerinde adres (başlık) yazılı bir zarfa koyuyor. SLIP veya PPP bağlantıları ile yapılan TCP/IP transferlerinde hız öncelikle modemin hızı ile sınırlı. İdeal koşullarda teorik olarak, 28.8 kbps'lik bir modemle 3.2 Kb/s hızında dosya transferi mümkün. Ancak, veriler paketlere ayrılıp ayrı ayrı zarflandığı için, bu zarfların büyüklükleri de hızı etkiliyor.

Bu zarfların büyüklüğüne MTU adı veriliyor. Windows 95'in ' default'  MTU ayarı 1500 byte. Yerel ağ ve ethernet üzerinden veri transferi için uygun olan bu ayar, PPP çevirmeli (dial-up) Internet bağlantıları için pek uygun olmayabiliyor. Verileriniz Internet üzerindeki pek çok IP yönlendiriciden (router) geçerken MTU değeri 1500'den küçük bir yönlendirici ile karşılaşıldığında, verilerin yoluna devam edebilmesi için zarfların daha küçük parçalara bölünmesi gerekebiliyor. Bir Web sitesine bağlandığınızda MTU değeri 576 byte olan bir yönlendiriciye rastlama ihtimaliniz çok yüksek. Böylece fragmante olan verilerinizin gelmesi daha fazla zaman alıyor.

MTU'nun yanı sıra yine veri paketlerinin fragmante olmasına neden olan MSS (zarf içindeki kağıdın boyutuna benzetebiliriz), RWIN (mektupları alan posta kutusunun boyutu), Default TTL (Time To Live - Bir paketin ' gönderilemiyor'  olarak kabul edilmesi için geçmesi gereken süre) gibi değerler var. İşte Internet hızınızı etkileyen tüm bu değerler Registry'den değiştirilebiliyor. Biz denedik, bazı durumlarda hızın arttığını hissettik, bazı durumlarda fark olmadığını gördük. Ancak Internet üzerinde bu kadar yaygara koparıldığına göre bir denemekten zarar çıkmaz.

NetPro firması bu ayarları otomatik olarak yapan TweakDUN adlı bir program geliştirmiş. Programın sadece MTU değerini değiştiren shareware sürümü www.sns-access.com/~netpro/maxmtu.htm adresinde yer alıyor. 12.5 $'a programın ' full'  sürümünü elde edebiliyorsunuz. Aynı adreste bu konuyla ilgili çok detaylı bir açıklama da bulacaksınız.

Ancak burada vereceğimiz Registry püf noktası ile bu programa ihtiyacınız yok! Çünkü programda önerilen değerleri elle Kayıt Düzenleyici'den girebilirsiniz. Bunun tek dezavantajı, Registry'de yapacağınız hatalı bir değişikliğin sisteminize soruna yol açması. Bu yüzden her zaman hatırlattığımız gibi Registry'nin yedeğini almayı unutmayın. Bir de TweakDUN programı, önerdiği değerlerin yanı sıra farklı değerleri denemenize izin veriyor.  Registry'de ise sık sık farklı değerleri denemek hata olasılığını artırdığı için riskli olabilir. Dedik ya, hep yedekli çalışın. Şimdi yapmanız gereken optimum ayarları verelim:

Başlat*Çalıştır komutundan sonra Aç satırına regedit yazıp Tamam düğmesine tıklayarak Kayıt Düzenleyici'yi açın.

  • HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlset/Services/Class/NetTrans/000n tuşunu seçin
  • (Burada n rakamı kullandığınız ağ bağdaştırıcı ile ilgili değerleri taşıyan tuş numarasını gösterir. Normalde NetTrans altında 0000, 0001, 0002 gibi 4 -5 tuş bulunabilir. Windows 95 dial-up bağlantıları için, bunların içinde DriverDesc değeri TCP/IP olanları seçeceksiniz).
  • 000n tuşunun seçtikten sonra sağ bölmeye sağ tıklayıp Yeni*Dize Değeri'ni (New*String Value) seçin.
  • Yeni yarattığınız dizeye MaxMTU ismini verip üzerine çift tıklayın.
  • MaxMTU'nun değerini 576 yapın.
  • sağ bölmede bir dize değeri daha yaratıp ismini MaxMSS, değerini 536 yapın.
  • Kayıt Düzenleyici'de HKEY_LOCAL_ MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\VxD\MSTCP tuşunu seçin.
  • Sağ bölmede yoksa, DefaultRcvWindow adıyla yeni bir dize değeri yaratıp değerini 2144 yapın. (Varsa değerini 2144 olarak değiştirin.)
  • Aynı yerde - yine yoksa - DefaultTTL ismi ile bir dize değeri daha yaratıp değerini 64 yapın. (Varsa değerini 64 olarak değiştirin.)
  • Windows'u tekrar başlatın.

Registry Püf Noktaları

Başlat*Çalıştır (Start*Run) komutunu çalıştırdığımızda ekrana gelen bir diyalog kutusu, bunun da Aç (Open) isminde bir liste kutusu var. Buraya yazdığımız program isimleri ile programlarımızı (özellikle de DOS programlarımızı) çalıştırıyoruz.

Bu liste kutusu yazdığınız her komutu saklar. Liste kutusunun sağındaki oka tıkladığımızda liste açılır ve daha önce yazdığımız komutlar ortaya çıkar. Bunlardan birini seçerek komutlarımızı tekrar elle yazmak zorunda kalmayız. Bir okurumuzun şikayet ettiği gibi bu liste zamanla uzayabilir, aradığımızı bulmak zorlaşabilir.

Bu durumda listeyi temizlemek istersek Windows 95'te bunu sağlayan bir komut yoktur. Oysa bu tür bilgilerin Registry'de saklanabileceğini biliyoruz. O halde bu listede yer alan komutları (örneğin DOS penceresi açan ' command'  komutunu) Kayıt Düzenleyici'de bulursak belki sorunumuzu halledebiliriz. İşte izlediğimiz yol:

1.      Başlat*Çalıştır komutu ile açılan diyalog kutusunda Aç listesine REGEDIT yazarak Kayıt Düzenleyici'yi açın. (İsterseniz /Windows dizini altındaki REGEDIT.EXE dosyasının bir kısayolunu masaüstünde yaratıp Kayıt Düzenleyici'yi buradan açabilirsiniz.)

2.      Kayıt Düzenleyici'nin sol pencere bölmesinde Bilgisayarım'ı (My Computer) seçip Düzen*Bul (Edit*Find) komutunu çalıştırın (Ctrl+F'de aynı işi görür).

3.      Aradığınız sözcüğü yazın (Aç listenizde yer alanlardan biri, örneğin ' command' ) ve Sonrakini Bul (Find Next) düğmesine tıklayın.

4.      İlk bulduğunuz sözcük (burada ' command' ) aradığınız olmayabilir. Bulunan değerin yer aldığı sağ pencere bölmesinde, Aç listenizdeki diğer komutlar yoksa aynı sözcüğü aratmaya devam edebiliriz. Bunun için klavyeden F3 tuşuna basmanız yeterli.

5.      Aradığımızı nihayet Kayıt Düzenleyici'nin HKEY_CURRENT_ USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ RunMRU tuşunun altında (çok kullanıcılı sistemlerde StreamMRU'nun altında) buluyoruz. Demek ki bu tuş Aç listesindeki değerleri saklıyormuş.

6.      Sağ pencere bölmesinde, Aç listesinde yer alan diğer komutları da göreceksiniz. Bunları seçip Del tuşuna basarak silerseniz, Aç listeniz temizlenmiş olur. Diğer araştırmalarda da benzer bir mantık izleyebilirsiniz. Elbette buradaki örnekte söz konusu tuşun Aç listesi içeriğini sakladığı açıkça belliydi. Ancak bu her zaman açık olmayabilir. İşte bu yüzden Registry'nin yedeğini almak çok önemli. Her seferinde sistem disketi ile DOS komut satırına geçip DAT dosyalarının yedeklerini almak istemiyorsanız, size kısmi yedekleme öneririz. Bu konuda gerekli açıklamayı ' Kısmi Yedekleme'  başlıklı kutumuzda bulacaksınız.