Programın boyu yaklaşık 5 MB.Programı çekebileceğiniz Internet adreslerine bu adresten ulaşabilirsiniz. Programı indirdiğinizi düşünürsek kurulum programı üzerine çift tıklayarak kurulumu başlatın.

      i.    İlk ekranda ICQ’yu çıkaran firma Mirabilis’in, ICQ yüzünden başınıza gelebilecek herhangi bir şeyden sorumlu tutulamayacağına dair lisans anlaşmasını onaylamanız gerekiyor. Continue düğmesine tıklayarak devam edin.

      ii.    Bir sonraki ekranda I Agree düğmesine tıklamanız gerekiyor, I Decline’e tıklarsanız, sözleşme şartlarını reddettiğinizden program kurulmaz.

      iii.   "Hoş geldiniz, bu sırada bilgisayarınızda başka açık program varsa bunları kapatmanız tavsiye edilir, vs." türünde bir uyarı alacaksınız. Kurmakta kararlıysanız, Next’e tıklayarak devam edin.

      iv.   Şimdi kuracağınız dizini belirtmeniz isteniyor, varsayılan dizini kabul edebilir veya farklı sürücü ve dizin girebilirsiniz. Eğer kurmaya çalıştığınız dizinde daha önce ICQ kurulmuşsa, "The directory d:\Program Files\ICQ already exists, would you like to install into that directory anyway" şeklinde bir uyarı alacaksınız. ‘Ne yaptığımı biliyorum’ diyorsanız, Yes’e tıklayın.

      v.    Şimdi ICQ programını Start menüsüne eklemek isteyip istemediğinizi soran bir ekran çıkacak Sürekli bir Internet bağlantınız varsa Yes’i seçebilirsiniz. Bu durumda, Windows açılırken ICQ otomatik olarak çalıştırılır ve siz kapatana kadar açık kalır. Sürekli bir bağlantınız yoksa, bilgisayarınızdaki bellek miktarı azsa veya sürekli açık duran programlar sinirinizi bozuyorsa, No’yu seçebilirsiniz. Bu durumda, ICQ’yu istediğiniz zaman elle başlatabilirsiniz.

      vi.   Şimdi çoklu dil desteği isteyip istemediğiniz sorulacak. Türkçe karakterlerin düzgün görünmesini istitorsanız "I'm using non-English or English enabled OS" seçeneğini seçerek next deyin.

      vii.  Artık dosyalar kopyalanmaya başlayacaktır. Sonunda kurulum, güncellemenin bittiğini belirten bir iletişim kutusu göreceksiniz. Eğer o bilgisayarda daha önceden ICQ kullandıysanız, eski dostlarınızı yeni programa almanız mümkün. Bu işi ICQ Database Converter isimli programları kullanarak yapacaksınız. Bu konuya sonra döneceğiz, ancak şu an için ICQ’yu ilk kez kuranlar öncelikli.

      viii.  Şimdi ICQ’yu Start (veya Başlat) menüsünden çalıştırabilirsiniz. Ancak, kayıt işlemleri sırasında belirli bir noktaya gelince Internet’e bağlanmanız gerekecek; bu yüzden isterseniz şimdiden Internet’e bağlanabilirsiniz. Start (Başlat) menüsünün Programs (Programlar) kısmında ICQ isimli bir öğe göreceksiniz.

       ix.  Karşınıza "Welcome to ICQ, IMPORTANT NOTICE" şeklinde bir uyarı mesajı gelecektir. "Don’t Show this message again" seçeneğini seçip ok tuşuna basarak bu diyalog kutusundan kurtulabilirsiniz.

       x.  Şimdi karşımızda iki seçenek var: Üstteki seçenek ICQ’yu ilk kez kullanacaklar veya yeni bir kullanıcı numarası alacaklar için. Alttaki seçenek ise, işte veya başka bir yerde daha önceden bir ICQ numarası olan ve onu kullanmak isteyenler için. Biz yeni başladığımız için en üsttekini seçiyoruz. Sonra da Next’e tıklıyoruz.

     xi.    Sıradaki iletişim kutusunda bağlantı tipinizi seçeceksiniz. Üstteki seçenek Internet’e benim gibi modemle bağlananlar için, alttaki seçenek ise LAN, kablolu modem, kiralık hat vb. bağlantılarla sağlanan sürekli Internet bağlantısını kullananlar için. Seçiminizi yaparak Next’e tıklayın.

    xii.    Bu iletişim kutusu son derece önemli. Ancak daha önce bir uyarı alacaksınız.Buradaki mesaja göre, ICQ’ya bilgi vermeniz zorunlu değil gönüllü bir davranış ve daha fazla ayrıntı girerseniz sizi daha çok arkadaşınız bulabilir, vs. Ancak adresiniz, telefon numaranız gibi özel bilgileri ASLA ! girmeyin. E posta kısmını doldurmaya çalışın; çünkü password'ünüzü unuttuğunuzda size unuttuğunuz password mail olarak atılır.

    xiii.   Karşınıza, sizinle benzer ilgi alanlarına sahip ICQ kullanıcılarının sizi bulabilmesi için hakkınızdaki ayrıntıları gireceğiniz yere geldiğinizi bildiren iletişim kutusu gelecek. OK’e tıklayın. Şimdi hakkınızda bilinmesini istediğiniz tüm ayrıntıları girebilir veya istediklerinizi atlayabilirsiniz.

    xiv.   Bir sonraki ekranımız ICQ hakkında yapılacak anketlerle ilgili. İlk seçeneği işaretlerseniz, Mirabilis’ten anket çağrıları alabilirsiniz. 2. seçenek ise bu tür mesajları almamanızı sağlar. Alttaki iki alan da isterseniz dokunmadan geçebileceğiniz alanlar. Bunlardan ilki işinizi, ikincisi ise ICQ’yu nerede (işte veya evde) kullandığınızı soruyor.

     xv.   Buradaki ilk alan (Password Protection), ICQ’ya parolayla koruma atamanızı sağlar. Bunu kullanmanızı tavsiye ederim, böylece ICQ numaranızın başkaları tarafından kullanılmasını engelleyebilirsiniz. Üstteki Password alanına şifrenizi girin, alttaki alana onay için şifrenizi tekrar girin. AutoSave Password’ü işaretlerseniz, daha ileride seçeceğiniz güvenlik düzeyine göre şifreniz sorulmadan otomatik olarak girilebilir veya kişisel bilgilerinizi değiştirirken ya da ICQ'yu açarken şifrenizi girmeniz istenebilir. Privacy Level (Gizlilik Düzeyi) ayarı da çok önemlidir: Burada ilk seçeneği işaretlerseniz, online olduğunuzu herkes görebilir, ikinci seçeneği işaretlerseniz, sadece kendilerine yetki verdiğiniz kişiler tarafından görülebilirsiniz. Yeni başlayanlar kendilerine arkadaş bulana kadar birinci seçeneği seçebilirler. Other Options (Diğer Seçenekler) kısmında üç seçenek var: İlk seçenek işaretlenirse, online olduğunuzun ICQ tarafından Web üzerinden duyurulmasını sağlar, böylece ICQ’su olmayan kişiler de online olduğunuzdan haberdar olabilir. Güvenlik düşkünü iseniz, bu seçeneği işaretlemeyin. İkinci seçenek olan Do not Publish IP address’in, eline Nuke programı geçirmiş çoluk çocukla uğraşmamak için işaretlenmesi tavsiye edilir. Son seçenek ise, ICQ’nun seçtikleri türünden bir sayfayı Web tarayıcınızın ana sayfası yapar. En soldaki For Admin Use düğmesini, teknik destek size ICQ sunucusuna farklı bir adres ve port numarasından bağlanmanızı söylediyse kullanmalısınız, aksi halde bu düğmeye bulaşmayın. Tabii işyerinizde bir firewall varsa, en iyisi sistem yöneticinize hangi port ve adresten bağlanmanız gerektiğini bir danışın ve bu ayarları burada kullanın.

    xvi.   Next’e tıkladığınızda şifrenizi unutmayın türünden bir uyarı alacaksınız. İsterseniz şifrenizi bir kâğıda yazın ve güvenli bir yere koyun. OK’leyin.

   xvii.   Şimdi Internet’e bağlı değilseniz veya bağlantınızda bir problem varsa bir hata mesajı alacaksınız.

   xviii.  Bu iletişim kutusunda OK’e tıklayın. Bağlı değilseniz, hemen Internet’e bağlanın, sonra da Retry’a tıklayın. Registering User yazısını ve ekranınızın sağ alt köşesindeki papatyanın yanıp sönen yapraklarını göreceksiniz. Bu işlem biraz uzun sürebilir, sabırlı olun.

    xix.   Ve en sonunda ICQ numaran gözükecek. Bu numarayı da bir yere not et ki arkadaşlarına verebilesin.

    xx.   Şimdi, ICQ’nun e-posta özelliklerinden faydalanmak için, giden e-posta (SMTP) sunucunuzu seçebilir veya adresini biliyorsanız girebilirsiniz. Bu konuda bir fikriniz yoksa, şu an için Done’a tıklayabilirsiniz.

    xxi.   Şimdi tebrikler mesajını alacaksın. OK tuşuna basarak bu mesajı kapatabilirsin.

Mesajlaşma

ICQ'yu kullanabilmek için öncelikle onu çalıştırmanız ve Internet'e bağlı olmanız gerekir. ICQ'yu henüz kurmadıysanız, hemen bir önceki yazımıza bakın ve ICQ'yu kurun. Bundan sonra, Internet'e bağlıysanız Start menüsünden ICQ'yu seçerek açın. ICQ'nun açık olup olmadığını, görev çubuğunun en sağında (ekranın sağ alt köşesi) gördüğünüz papatyanın renginden anlayabilirsiniz. Papatyanın rengi yeşil ise, Internet'e bağlısınız ve ICQ da aktif durumda; papatyanın rengi kırmızı ise, ICQ'nuz aktif değil; ortada papatya falan yok ise, ICQ'yu açmayı unuttunuz demektir. Kırmızı papatyanın çevresinde yeşil bir yaprak dönüyorsa, ICQ'nuz sunucuya bağlanmaya çalışıyordur, papatya yeşil renk alana dek beklemeniz gerekir. Son bir durumda ise, görev çubuğunun en sağında küçük bir ICQ yazısı görebilirsiniz: Bu durumda ICQ uyku modundadır ve siz Internet'e bağlanır bağlanmaz otomatik olarak açılır.

ICQ açılırken Announcements başlıklı bir iletişim kutusunun açıldığını görebilirsiniz. Bu iletişim kutusu başlık çubuğuna tıklayıp etkinleştirmezseniz otomatik olarak kapanır. Burada ICQ dünyasından haberlere, yeniliklere ve başka etkinliklere ulaşabilirsiniz. Bu penceredeki herhangi bir yazının üzerine tıklamanız, Web tarayıcınızı açar ve sizi istediğiniz habere veya etkinliğe götürür.

Bizim amacımız bir an önce ICQ'yu kullanmaya başlamak, bu yüzden ilk kullanıcımızı ekleyerek başlayabiliriz. Bunun için ICQ programının penceresi görünür durumda değilse, ekranda sağ alt köşede gördüğünüz papatyanın üzerine çift tıklayın. ICQ penceresinden Add Users yazan düğmeye tıklayın. Karşınıza FIND / ADD Users Tot Your List başlıklı iletişim kutusu gelecek.

Kullanıcı eklerken üç türlü arama yapabilirsiniz:

      i.    E-posta adresiyle :Email alanına aradığınız kişinin e-posta adresini yazabilirsiniz.

      ii.   Takma isim (nick name), adı ve soyadıyla :Nick name alanına kişinin takma ismini , Name alanına adını ve Last Name alanına soyadını yazarak arama yapabilirsiniz

      iii.   ICQ numarasıyla :En sağlam yoldur, arkadaşınızın ICQ numarasını aldıysanız buraya numarayı girebilirsiniz. Diğer seçenekler çok sayıda sonuç döndürebilir, ancak bu seçenek sadece bir tek sonuç döndürür. Çünkü her ICQ numarasından sadece bir tane vardır.

Geçen yazıdan hatırlayacağınız gibi, eklemek istediğimiz kişi başka birinin listesine eklenmek için kendi onayının sorulmasını istemişse, kullanıcının onayını almanızın gerektiğini belirten bir kutucuk açılır. Buradaki alana, Authorize etmesini istediğinizi ve gerçekten kim olduğunuzu yazabilirsiniz. Meşgul insanlar ikide bir tanımadıkları insanlardan gelen ICQ mesajlarıyla karşı karşıya kalmamak için, tanımadıkları insanlara listeye ekleme izni vermeyebilirler. Mesajınızı yazdıktan sonra Request düğmesine tıklayın.

Böylece eklemek istediğiniz kişinin takma ismi (nick name) ICQ penceresinde 'Awaiting Authorization', yani onay bekleniyor başlıklı bir kısımda görülür. Eklemek istediğiniz kişi siz bağlı olduğunuz sırada online olmayabilir. Ancak endişelenmeniz gerekmez, Internet bağlantınızı kesseniz bile, onu listeye ekleme talebiniz online olduğunda ona ulaşır. Bu talebinize verdiği cevap da siz online olduğunuzda size ulaştırılır.

Listeye eklemek istediğiniz kişi bu talebi onayladığında bir sesle birlikte yandaki yanıp sönen simgeyi görürsünüz. Bu simgenin üzerine çift tıkladığınızda, istediğiniz kişinin talebinizi onayladığını öğreneceksiniz. Ayrıca küçük bir kutu açılarak, kişinin artık kişiler listenize eklendiğini ve online olduğunda haberdar edileceğinizi belirtir. Burada bir onay kutusunun da olduğuna dikkat edin. Bu onay kutusunu işaretlerseniz, kullanıcıları gruplara göre kategorize etmeniz sağlanır. Örneğin, hazır grupları kullanabilir veya Arkadaşlar, Kankalar, İş arkadaşları vb. gruplar oluşturarak, eklediğiniz kullanıcıları bu gruplara dahil edebilirsiniz. Bu kutucuğu işaretlemezseniz o kişi doğrudan listenize eklenir, işaretlerseniz aşağıdaki iletişim kutusunu görürsünüz

"To a existing group" kısmındaki açılır listeden, kişiyi ekleyeceğiniz hazır gruplardan birini seçebilir, veya "To a new group called" seçeneğini işaretleyerek az önce bahsettiğimiz gibi Kankalar veya istediğiniz başka bir isimde yeni bir kullanıcı grubu tanımlayabilirsiniz.

Bundan böyle listenize eklediğiniz kişi siz Internet'e bağlıyken online ise ve erişilebilir durumdaysa, o kişinin takma adını ICQ penceresinde mavi renkte görürsünüz. Listenizde olup da o sırada online olmayan kişiler ise kırmızı renkte görünür. ICQ'nun en temel özelliği olan mesajlaşmayı kullanmak için, ICQ penceresinden o sırada online olan arkadaşınızın takma adına sağ tıklayın. (Siz ayarlarken sol tıklamayı da seçmiş olabilirsiniz, ben sağ tıklamayı tercih ediyorum). Bir menünün açıldığını göreceksiniz.

Şimdi bu menüden sol tıklayarak Message'ı seçin. Büyük bir boş alanı olan bir iletişim kutusu açılacak. Bu boş alana mesajınızı yazabilirsiniz. Bundan sonra Send'e tıklamanız mesajınızı gönderir. İletişim kutusunun kısa bir süre gri renk aldığını göreceksiniz. Mesajınız başarıyla gönderildiğinde, iletişim kutusu da ekrandan kaybolur.

Size yeni mesaj geldiğinde, ekranın sağ alt köşesindeki papatya ikonunun yerinde bir mesaj ikonunun yanıp söndüğünü göreceksiniz. Ekranın sağ alt köşesinde yanıp sönen ikona veya ICQ programının penceresinde yanıp sönen ikona çift tıklayarak mesajınızı okuyabilirsiniz. Size gelen mesajları Reply düğmesine tıklayarak cevaplayabilirsiniz.