Bilgisayar (İngilizce computer ), uzun ve çok karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (lojik ) bağlantılara dayalı karar verip işlem yürüten makinadır. Kısacası bilgisayar, bilgi işleyen elektronik bir makinadır.

Bilgisayarın Tarihçesi:

Kuşaklara göre 4 sınıfa ayırabiliriz;

1. Kuşak Bilgisayar :1945 yılında ENIAC adlı Bilgisayarın yapımı ile başlar,

2. Kuşak Bilgisayar :1952 yılında TRANSİSTÖRÜN bulunmasıyla, 

3. Kuşak Bilgisayar :1958 yılında ENTEGRE DEVRENİN gelişmesiyle, 

4. Kuşak Bilgisayar :1965 yılında KARMAŞIK ENTEGRE DEVRENİN bulunmasıyla başlayıp günümüze kadar uzanır.

İnsanoğlu, M.Ö. 3000 yıllarında paralı alışverişin başlaması ile sayma işlemine ihtiyaç duydu. M.Ö. 2600 yıllarında ise bu işlemlerde kullanılmak üzere Abaküs adı verilen hesaplayıcılar bulundu.

İngiliz Matematikçisi Charles Babbage 1812 yıllarında fark makinası üzerinde çalışmaya başladı. 1871 yılında öldüğünde, bu Analitik makinası istenilen seviyeye gelememişti. Babbage'ın yaptığı hesaplar ve çizimleri, hesap makinalarının ve bilgisayarların temelini oluşturduğundan, ona bilgisayarın babası denmiştir.

Bugün bilgisayarlar ikili sayı sistemine göre çalışmaktadır. İkili sistemi ise 1854 yılında Matematikçi George Boole tarafından bulunmuştur.

1937 yılında IBM şirketi adına çalışma yapan Hardvard Üniversitesi hocalarından Howard Aiken ve Browne'un geliştirdiği Mark 1, ilk defa olarak insan müdahalesi olmaksızın çalışan sayısal otomatik bilgisayar olma unvanını elde etti. Mark 1 adlı bu makina, delikli kağıt şeritle çalışan, dört işlemi yapabilen, verilen değerleri karşılaştırabilen, depoladığı bilgileri kullanabilen bir makinaydı.

1945 yılında tamamen elektron lambalarından oluşan ENIAC adlı bilgisayarı Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları yaptılar.

1945-59 yılları arasında geliştirilen bilgisayarlar ise transistörlü, elektronik lambalı bilgisayarlardır.

1959-64 yılları arasında geliştirilen bilgisayarlar ise transistörlü bilgisayarlardır.

1964-70 yılları arasında ise entegre devreli bilgisayarlar. 90'lı yıllarda ise bilgisayarlar hacim olarak küçülmüş, hız, bellek ve teknik özellikleri bakımından oldukça yüksek kapasitelere ıilaşmıştır.

KİŞİSEL BİLGİSAYARLAR (PERSONAL COMPUTER-PC)

IBM (International Bussines Machine ) firması 1981 yılında ilk PC'yi üretti. Bu bilgisayarın piyasada çok satılması üzerine, diğer rakip bilgisayar firmaları da bu bilgisayara uyumlu ve benzer ürünler imal etmeye başladılar. Şu anda IBM uyumlu tüm bilgisayarlar PC (Personel Computer - Kiş;isel Bilgisayar) olarak adlandırılmaktadır.

PC (KİŞİSEL BİLGİSAYAR) ÇEŞİTLERİ

CPU (Central Processing Unit - Merkezi İşlem Birimi) çeşitlerine göre bilgisayarlar şu şekilde sınıflandırılabilir:

 

XT 8088 veya 8086 işlemciye sahiptir ve 1978 yılında üretilrrıiştir. Bir disket sürücü ve 512 Kilobyte çalışma belleği (RAM) vardır. 8 bitliktirler v,. çalışma hızları 12 MHz in altındadır. Bu model bilgisayarlar artık eskimiş durumdadır. Örneğin Windows 3.1 programı en az 16 bitlik bir bilgisayarda çalışmaktadır.

AT 1 6 bitlik 80286 iş;lemciye sahiptirler . Hızları 20 MHz e ulaşmaktadır. AT bilgisayarlar XT bilgisayarlardan daha hızlıdır. Çünkü aynı sürede 8 bit yerine 16 bitlik işlem yapmaktadır. Bu bilgisayarlar da artık imal edilmemektedir.

386 DX 32 bitlik 80386 Dx işlemciye sahiptir. 1985 yılında üretilmiştir. Çalışma hızları AT bilgisayarlardan daha yüksektir ve 16, 20,33, 40 MHz olabilmektedir. Ayrıca bu bilgisayarlar ile multi-tasking (aynı anda birden çok işlem) yapabilmektedir.

386 SX Kendi içinde (intern) çalışması 386 DX'de olduğu gibidir. Ancak diğer elektronik elemanlarla iletişimi (extern) 32 bit değil 16 bittir. Bu nedenle 386 DX ten % 25-30 oranında daha yavaştır.

486 DX 386 DX gibi 32 bitliktir. Ancak CPU nun yanında bir aritmetik işlemci, 8 Kilobyte büyüklüğünde bir ön bellek ve bir ön bellek denetleyicisi bulunmaktadır. 386 DX ten daha hızlı çalışırlar ve aritmetik işlemcisi nedeniyle yoğun aritmetik işlemleri hızla gerçekleştirirler. Bazı programlar (Auto CAD gibi - Mühendislik uygulamaları için kullanılir) aritmetik işlemci olmadan çalışmazlar.

486 SX 486 DX in aynı işlemcisine sahiptir. 1989 yılında piyasaya sürülmüştür. Ancak aritmetik işlemci ve ön bellek yoktur. 386 SX'lerden daha hızlı çalışırlar. 486 SX bilgisayara aritmetik işlemci takılarak Auto CAD gibi aritmetik işlemlere dayanan bazı programlar çalıştırılabilirler. Ancak 486 DX in hızını yakalayamazlar.

486 X2 İki çeşidi vardır : 486 DX2 50 MHz 486 DX2 66 MHz 486 DX2 50 MHz işlemci extem 25 MHz Intern 5O MHz hızdadır. Hem intern hem de extern 50 MHz olan 486 DX2' den hızlıdır. 486 DX2 66 MHz işlemcili bilgisayar ise (extern 33 MHz, Intern 66 MHz hız ile yukarıdakiler arasında en hızlı bilgisayar olmaktaydı. (Pentium mimarisinden önce)

486 X4 İki çeşidi vardır : 486 DX4 75 MHz 486 DX4 1 00 MHz

 

PENTIUM: EN SON ÜRETİLEN BİLGİSAYAR

Bilgisayarda en son ulaşılan teknolojik nokta Pentium mimarisidir. Yeni üretilen bu bilgisayarlar 300 MHz hıza ulaşmışlardır (Pentium 300).

Pentium, Intel firmasının 1992'de ürettiği bir mikroişlemcidir. 64 bit ile çalışmaktadır ve 163 mm2'lik bir alanda 3.1 milyon transistörü barındırmaktadır. Bu mikroişlemcinin CPU hızı 60-66 MHz olarak üretilmiştir. Daha sonraları 75 MHz, 100 MHz, 120 MHz, 166 MHz ve 200 MHz hızında olanlar üretilmiştir. Şu anda Temmuz 1997 itibariyle Pentium 133'ten alt modellerin üretimi durdurulmuş bulunmakta ve bugünlerde Pentium II denilen bilgisayarın üretim kararının alındığı basında yer almaktadır.

 

Intel Pentium Pro adı verilen ve 1995 yılında üretilen bilgisayar ise 306 mm2'lik bir alanda 20 milyon transistörü barındırmaktadır.

Ancak yeni çıkan bilgisayarlar 300 MHZ hıza kavuşmuşlardır. PENTIUM adı verilen yeni tür işlemcili bilgisayarlar farklı yapılarıyla en yüksek hıza ulaşmış bulunmaktadırlar. Bu bilgisayarlarda 203 mm2 lik alanda 7.5 milyon transistor bulunmaktadır. Hızıyla sadece AMD K6 233 MHz mikroişlemcisi yarışabilmektedir.

Mikroişlemcilere göre bilgisayar tipleri aşağıdaki tabloda mukayeseli olarak verilmektedir:

BİLGİSAYARLARIN TEMEL ÖZELLİKLERİ

Bilgisayarın asıl işlemi yapan Merkezi İşlem Birimi (CPU) tamamen elektronik devrelerden oluşmaktadır.

Bilgisayarda şu işlemler yapılabilir:

l.Girdi işlemleri:Bilgisayara verilerin girilmesini ~ağlayan işlemlerdir. Programlarda kullanılan verilerin girilmesi buna bir örnektir.

2.Aritmetik iş;lemler:Çarpma, toplama, çıkarma, bölme, üs alma gibi asıl aritmetik işlemleri yapar. Bunlardan başka karşılaştırmalar da yapabilir. Bir bilgiyi diğeri ile karşılaştırır, büyük olanı vs tespit edebilir.

3.Çıktı işlemleri:Girilen bilgilerin kullanılabilir hale gelmesini sağlar.

4.Veri saklama iş;lemleri:Program ve veriler bilgisayarda saklanarak daha sonra istenilen zamanlarda tekrar tekrar kullanılmasına imkan sağlar.

5.Saklanmış bir programı işletmek: Programcının, komut kümelerini (program) her defasında yeniden girmesi gerekmez. Bir defa girince daha sonra bu programı her zaman işletebilir.

6.İşlem akışını ve sırasını otomatik olarak değiştirebilir, yapılan karşılaştırma ve verilere göre bilgisayar farklı komutları işletebilir. Ancak programın haricindeki komutları iş;letemez.

 

BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI

Günümüzde bilgisayarın kullanılmadığı alan ve meslek hemen hemen yoktur. Bilgisayarların bu kullanım alanları aşağıda özet olarak verilmiştir:

Evlerde: Ev bütçesinin hazırlanması (gelir-giderler), telefon, fiyatlar, vergiler vs girilerek sonradan tekrar kullanılması ve diğer bilgilerin kaydı.

Eğitimde: Eğitimin (yabancı dil öğreniminden, astronomi, fizik, tıp'tan bilimsel araştırmalara kadar) bilgisayar destekli yapılması.

Ekonomik araştırmalarda: Ekonomik verilerinin hesaplanması, yorumlanması vs.

Trafik kontrolünde: Trafik ışıklarının zamanlaması ve diğer trafik işlemlerinin tamamlanması vs.

Askeri alanda: Nükleer silahların kontrolü ve uzay çalışmalarında.

İmalatta: Üretim esnasında kalite kontrol ve otomatik üretim amacıyla (robotik üretim).

Kamusal hizmetlerde: Devlet hizmetleri, sağlık hizmetleri, banka hizmetleri, planlama hizmetleri vs.

İletişimde (internet): Uzak mesafeler arasında bilgi alış verişinde.

Ticaret ve yönetimde: Muhasebe, bordro, satış, rezervasyon, stok kontrolü vs.

Masa üstü yayıncılıkta:(Desktop, Publishing, DTP) Bilgisayarın daktilo gibi kullanılmasıdır. Böylece; yazılan yazı ekrandan takip edilebilir, yanlış yazılan yazı düzeltilebilir, üzerinde istenilen değişiklikler yapılabilir, saklanabilir ve çıktısı alınabilir.

Ofis otomasyonunda: Bir işletmenin veya işletmeler arası ofis hizmetlerinin bilgisayar aracılığıyla yürütülmesidir. Başlıca türleri;

Kelime iş;lem: Yazı yazmak ve bununla ilgili işlemler için kullanılır. Yaygın kullanılan kelime iş;lem programlar; Word For Windows, Ami Pro, Windows Write, PW, WS

Hesap tablosu: Aritmetik işlemler yapmak ve hesaplama yöntemlerini (formülleri) belirleyerek sonuca ulaşmak için kullanılır. Yaygın kullanılan hesap tablosu programları MS-Excel, Lotus I-23,Quatro Pro, Improve, Moonstar vs.

Elektronik-posta e-mail: Mesaj gönderilmesi ve doküman iletimi amacıyla kullanılır. Bilgisayarlı konferans :İki uzak mesafe arasında görüntülü konferans (Tele konferans) düzenlenebilmektedir. Görüntüler, büyük ekranlara yansıtılarak daha rahat görünmesi sağlanır.

Veri tabanı yönetimi: Her türlü bilginin istenildiğinde ve istenildiği şekilde ulaşılmak üzere düzenlendiği veri koleksiyonudur. Yaygın olarak kullanılan programlar; MS Access, Windows Kart dosyası, Paradox,dBase.

Sunum: Toplantı ve konferanslarda anlatılanların daha etkili olması için görsel ve işitsel sunumlara imkan verilebilir. Böylece sunucu, anlattıklarını bilgisayar vasıtasıyla daha anlaşılır ve düzenli yapabilir.

Mühendislik Uygulamaları: Mühendislerin ve mimarların çizim ve tasarımlar için, elektrik mühendislerinin endüstriyel tasarımları için bilgisayar yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Buna Bilgisayar destekli dizayn (Computer Aided Desigrı- CAD) denmektedir. En yaygın kullanılan program ise AutoCAD yazılımıdır.

Çizim ve boyama, grafik yazılımları, görüntü işleme, entegre yazılımlar, multimedia (çoklu ortam, istatistik, animasyon (canlandırma), ticari uygulamalar ve oyun için de bilgisayarlar kullanılmaktadır.

 

  DONANIM VE YAZILIM KAVRAMLARI

  Bilgisayar, yazılım (software) ve donanım (hardware) olmak üzere iki bölümden oluşur. Bu iki unsurdan birisi olmadan

  bilgisayar çalışamaz.

  Donanım (Hardware): Bilgisayarıri fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana ve çevre birimlerinin tümüne donanım

  denir. Örnek: Ekran, klavye, mainboard, kablo, vs.

  Yazılım (Software): Bilgisayarı çalıştırmaya yarayan, fiziksel kısım dışında kalan her şeye yazılım denir. Yazılım,

  programları ifade eder. Bu programlar ile bilgisayar istenildiği gibi yönlendirilir. Örnek; işletim sistemi, muhasebe

  programları  vs.

 

BİLGİSAYARIN DONANIM YAPISI

Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi bir bilgisayarın ana yapısı

1.Monitor

2.Kasa

3.Klavye

4.Fare'den oluşmaktadır.

 

 

Bilgisayar donanımı iki bölüme ayrılabilir:

Birincisi, bilgisayarın çalışması için çok gerekli olan zorunlu elemanlardır. Mainboard, ram, klavye gibi. Bu tür elemanlara ana donanım Birimleri denir. Bilgisayarın çalışması için zorunlu olmayan, ilave işlemler için gerekli olan elemanlardır; yazıcı, ses kartı, CD-Rom gibi. Bu elemanlara da ek donanım birimleri denir.

Bir bilgisayarın çalışması için yazıcı, modem, ağ kartı gibi donanım birimleri zorunlu değildir. Ancak ram, ekran, klavye,disket sürücü gibi birimler oldukça önemlidir.

Yukarıdaki resimde görülen parçalar, Ana Donanım Birimleri arasında yer almaktadır.

ANA DONANIM BİRİMLERİ

BİR BİLGİSAYAR KASASININ İÇ GÖRÜNÜMÜ

Aşağıda bir bilgisayar kasasının içerisinde bulunan birimler topluca görülmektedir.

 

Bilgisayar kasasının arkadan görünüşü ve ana kablo bağlantıları

Aşağıdaki resimde bir bilgisayarın ekran, elektrik (power), klavye, fare, yazıcı, hoparlör ve mikrofon kablo bağlantıları görülmektedir:

 

 

          Bilgisayarın Ana Donanım Birimleri Şunlardır:    

  • Ana Kart (=sistem kartı) (Mainboard=Motherboard),

  • Merkezi İşlem birimi (CPU),

  • Matematik işlemci FPU (Floating Point Unit),

  • Ana Bellek(RAM),

  • Yalnız Okunabilir Bellek (ROM) ve BIOS Cache Bellek,

  • Ekran (Monitör),

  • Ekran Kartı (Monitör Card),

  • Bağlantı Noktaları (Ports),Sabit Disk (Harddisk veya Fixeddisk),

  • Disket Sürücü (Floppy Disk),

  • Güç Kaynağı (Power Supply),

  • Klavye (Keyboard),

  • Fare (Mouse).