Temel Kavramlar

Bit : 0 veya 1 rakamlarından oluşan tek bir sayısal birimdir. Her hangi bir karakterin bellekte kapladığı alanı ifade etmektedir. Her karakter bellekte 1 bit kapasitelik alan işgal eder. Byte ise Sekiz bit+bir parti bitten meydana gelen bir alfabetik veya özel karakterdir. Genelde ASCII kodludur.

RAM : RAM (Silinebilen Bellek) olarak bilinen bu elemanlar oku/yaz belleği olarak da adlandırılır. RAM, gelişi güzel erişimi ( Random Access ) olan bellek demektir. RAM'lar her türlü sayısal devrede ve özellikle bilgisayarlarda geçici veri ve program saklanmasında kullanılır. Bilgisayar programı işleme girdikçe, RAM bölgelerinin çoğunun içindekiler de sürekli olarak değişecektir. Bu nedenle bilgisayar hızının düşmemesi için okuma ve yazmayı tamamlama süreleri RAM'da hızlı olması istenir. RAM da saklanan bilgiler elektrik enerjisi kesildiğinde kaybedilir.

Bilgisayarlar İçin Belleğin Önemi

Bellekler şu açılardan bir PC (Personel Computer - Kişisel Bilgisayar) için önemli rol oynar. 

Performans :

Kullandığınız belleğin türü ve kapasitesi toplam PC performansını doğrudan ekiler. Bazen işlemciden bile önemli olabilir; çünkü, yetersiz bellek işlemcinin de potansiyel hızının %50 altında çalışmasına yol açabilir.

Yazılım Desteği :

Günümüz yeni programları eskilerinden çok daha fazla bellek istemektedirler. Bazı programları ve dosyaları yeterli bellek olmadan açamazsınız.

Güvenilirlik ve Stabilite :

Bir sistemde çıkan sorunların (özellikle de çökme sorunlarının) %75’i kötü bellekten kaynaklanır. Kaliteli ve sisteminizin standartlarına uygun bellek kullanmaya dikkat edin.

Terfi Edilebilirlik :

Eski tip bir bellek alırsanız, işlemcinizi veya ana kartınızı terfi ettiğinizde (yani yeni çıkan bir modeli ile değiştirdiğinizde) belleği de değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bunun nedeni yeni çıkan ana kartların yeni veri yol hızlarına ve yeni bellek yuvalarına sahip olmasıdır. Veri aktarım hızları uyuşmayan RAM ve ana kart arasında uyuşmazlıklar gözlendiğinde performansta düşme görülür. Bununla beraber RAM’lar boyutlarına göre yani takıldıkları yuvalara göre sınıflandırılırlar. Yeni çıkan ana kartlarda bu yuvalar sürekli değiştiğinden her terfide bellekleri de terfi etmek zorunda kalabilirsiniz.

 

Belleklerin Sınıflandırılması

1.  Boyutlarına Göre RAM Bellekler...

                               i.   30 pinli SIMM bellekler :Eski PC’lerde kullanılan bir bellek türüydü ve 486 işlemcili bilgisayarlardan sonra tarih oldular. Belleğin ana karta bağlandığı yerdeki pin sayısı oldukça ufak ve küçük boyutluydu.

                               ii.   72 pinli SIMM bellekler :Pentium II işlemcili bilgisayarların çıkmasıyla tarih oldular ve yerlerini 168 pili RAM belleklere bıraktılar.

                              iii.   168 pinli DIMM bellekler :Günümüz ana kartlarında 168 dişli bellekler kullanılmakta.

2.  Üzerlerindeki Yongalarına Göre RAM Bellekler...

                              i.    Standart RAM bellekler :Tarihe karıştılar. Günümüzde bulunmamakta.

                              ii.    EDO RAM bellekler :DIMM boyutunda olanları da vardı. 50-60 nanosaniye (ns) hızındaydılar. SDRAM belleklerin çıkmasıyla tarih oldular.

                              iii.   SDRAM bellekler :10-12 ns hızında olanlarla piyasaya girdi. Daha sonra 100 MHz veri yolunu kullanan işlemcilerle birlikte PC/100 standardına gerildiler. Bu işlem sayesinde hızları 6-8 ns düzeyine erişti.

Özelliklerine Göre RAM Bellekler...